قوانین طبیعی، اندازه ی سلول ها را محدود می سازد
· کوچکترین سلول ها، باکتری هایی -تحت عنوان میکوپلاسما[Mycoplasma]- هستند، که دارای ابعادی بین 1/0 تا 1 میکرومتر هستند.]البته در کتاب دوم به اشتباه 1 تا 10 میکرومتر قید شده است!![
· اندازه بیشتر سلول های گیاهی و جانوری بین 10 میکرون تا 100 میکرون است.
· اندازه ی سلول های دراز عصبی و ماهیچه ای و سلول های تخم بسیاری از جانورانبیش از مقدار فوق است.
· حجیم ترین سلول ها، سلول تخم پرندگان است.
· بلند ترین سلول ها، برخی سلول های عصبی و ماهیچه ای هستند.
· تریکودینا دارای قطری حدودµm50است.
· اندازه و شکل سلول، به عوامل مختلفی [کار آن] بستگی دارد. تخم های پرندگان حجیم هستند، زیرا شامل مقادیر زیادی از مواد غذایی برای رشد جنین هستند. سلول های ماهیچه ای بلند هستند، تا قسمت های مختلف بدن را به هم نزدیک کنند. سلول های عصبی طویل هستند، تا پیام های عصبی را به سرعت بین بخش های دور از هم، در بدن جاندار انتقال دهد. گلبول های قرمز به قدر کوچک هستند[mµ8] تا بتوانند از درون باریک ترین مویرگ های خونی عبور کنند.
· اندازه سلول ها از حد معینی بزرگ تر و از حد معینی کوچک تر نمی شود.
· کوچک ترین سلول های زیستی باید به اندازه ی باشند تا بتوانند، DNA و مولکول ها ی پروتئینی و بعضی اندامک ها را در خود جای دهند تا زنده مانده و بتوانند تولید مثل کنند.
· سطح سلولی مناسب، برای برآوردن نیاز های سلولی[همچون کسب مواد غذایی از محیط و دفع مواد زاید به بیرون سلول ]، تعیین کننده ی اندازهی سلول است. در درون سلول(حجم سلول) مواد غذایی وارد شده، مصرف شده و مواد دفعی تولید می شوند.
· در سلول های بزرگ، سطح تماس بیشتری با محیط، نسبت به سلول های کوچک دارند.
· در سلول های بزرگ نسبت سطح به حجم در مقایسه با سلول های کوچک، کم تراست.
· برای درک بهتر این موضوع بهتر است، یک مثال بیاوریم:
o فرض کنید دو سلول مکعبی داریم، سلول A و سلول B با اندازهای داده شده.


o در شکل صفحه بعد می بینیم که سلول هرچه بزرگ تر گردد نسبت سطح به حجم آن نسبت به سلول کوچکتر کم تر می گردد.
· اما بعضی از سلول ها همچون سلول های عصبی و ماهیچه ای برای رفع این موضوع، تغییر شکل داده اند. به طوری که با لولهای شدن[استوانهای شدن] بر مشکل نسبت حجم به سطح غلبه کنند. دیدیم که یک سلول بزرگ، نسبت سطح به حجم کمتری در مقایسه با سلول های کوچک تر دارد. در واقع، نسبت سطح سلول به حجم استکه به سلول اجازه ی بزرگ تر شدن بیش حد معینی را نمی دهد. در سلول های خیلی بزرگ، غشای پلاسمایی توانایی پاسخ دهی به نیاز های سلو ل را ندارد.
