معرفی شغل راننده کامیون
راننده کامیون به شخصی گفته میشود که درآمد زندگی خود را از راه رانندگی انواع کامیون به دست میآورد.
دربیشتر کشورها رانندگان کامیونها باید گواهینامه مخصوص که در ایران به پایه یک موسوم است داشته باشند . علاوه بر این باید به برخی از کلیات مربوط به تعمیرات و اصول مکانیک خودروها آشنائی داشته باشند . هرچند برای اخذ این نوع گواهینامه و اشتغال به عنوان راننده کامیون جنسیت مطرح نیست اما به دلیل سختی های خاص این شغل و زمان زیاد کار و همچنین دوری از خانه و خانواده اکثراً رانندگان کامیونها مردان هستند .
رانندگان کامیون اجناس و بارها را از جایی به جای دیگر حمل می کنند. این شغل علیرغم داشتن مشکلاتی مانند سختی کار، حوادث جادهای و سرما و گرما از مشاغل سخت به حساب نمیآید و همچنین علاقه مندانی نیز دارد.
البته همه در این شغل از همان ابتدا راننده نمیشوند، اول شاگرد شوفری را تجربه میکنند و بسته به پارامترهای مختلف از جمله اینکه خودشان صاحب کامیون هستند یا برای صاحب کامیون کار می کنند، چه کامیون و با چه ظرفیتی در اختیار دارند، شخصی کار می کنند یا برای شرکت یا سازمان خاصی و .... درآمدشان هم متفاوت است.
راننده کامیون در هفته باید مقدار ساعات معینی را کار کند. البته اغلب به صورت نامنظم و در بسیاری مواقع در شب ها رانندگی می کنند. رانندگان بین شهری معمولا روزهای زیادی را از خانه دور هستند. آنها باید بتوانند در شب ها و هر نوع آب و هوایی رانندگی کنند.
راننده کامیون با کار خود ارزش زیادی را برای اقتصاد کشور ایجاد می کند. او مواد اولیه را از مراکز تولید و تهیه به کارخانجات تولید حمل کرده و سپس محصولات تولیدی کارخانجات را از محل کارخانه به بازار مصرف و یا عمده فروشی ها حمل می کند.
در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد راننده کامیون و برخی از رانندگان کامیون معروف ارائه می شود.
وظایف راننده کامیون
-
برنامه ریزی و هماهنگی برای حرکت در مسیرهای مختلف و بررسی جداول زمانی حرکت و هماهنگی با مسئول مربوطه
-
نظارت یا کمک در بار زدن و خالی کردن کامیون
-
اطمینان از درستی و ایمنی بارها
-
رانندگی در مسیرهای طولانی
-
گزارش هر اتفاق خاص رخ داده در جاده به مسئول مربوطه در اداره راهداری و یا شرکت حمل و نقل مربوطه
-
آشنایی و اطاعت از قوانین راهنمایی و رانندگی و توجه به تذکارات و راهنمایی های مأموریت پلیس
-
بررسی کامیون و رفع هر گونه نقص و اشکال آن در صورت وجود
مهارت و دانش مورد نیاز
-
علاقه زیاد به رانندگی و تبحر داشتن در آن
-
توانایی رانندگی به تنهایی و با تمرکز زیاد برای مدت طولانی
-
رفتار مناسب با سایر رانندگان در طول مسیر و چگونگی نشان دادن عکس العمل مناسب و کم خطر در مواجه را رانندگان خطاکار در جاده ها
-
آگاهی از مسایل ایمنی راه و خودور و رعایت تمامی آنها
-
گزارش نویسی – برای برخی از رانندگان که در شرکت های حمل و نقل بزرگ و بین المللی فعالیت دارند
-
توانایی بدنی مناسب به منظور تحمل سختی های انجام شغل همچون رانندگی طولانی مدت در جاده، تعویض لاستیک پنچر و یا تعمیرات اولیه کامیون در هنگامی که دسترسی به مکانیک وجود ندارد
بازارکار و فرصت شغلی راننده کامیون
شما می توانید در انواع شرکت های حمل و نقل، ساختمانی، کارخانجات و ... مشغول به کار شوید. همچنین می توانید به طور مستقل رانندگی کرده و به صورت قراردادی در مسیرها و با شرکت های مختلف کار کنید.
وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است :
آمریکا - پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام رانندگان کامیون بین سال های 2010 تا 2020 ، رشد 21 درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل 14 درصد می باشد.
استرالیا - در بازه زمانی 5 سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد 13.5 درصدی داشته و رشد متوسط در آینده برای آن پیش بینی می شود.
میزان درآمد راننده کامیون
عوامل زیادی از جمله نوع محل کار، میزان ساعات و سرویس های کاری، میزان سابقه، نوع قرارداد با شرکت حمل و نقل و ... در میزان درآمد رانندگان کامیون موثر است. البته اطلاعات دقیقی که بازگوی متوسط درآمد این رانندگان در کشور باشد، در دستزس نمی باشد.
درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :
آمریکا - متوسط درآمد سالانه رانندگان کامیون 37.770 دلار (برای همه مشاغل 33.840 دلار) در سال 2010 و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، 38.200 دلار بوده است.
استرالیا - متوسط درآمد سالانه رانندگان کامیون 55.000 دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان - متوسط درآمد سالانه در این شغل برای افراد تازه کار حدود 26.000 دلار، افراد با تجربه 38.000 دلار و رانندگان مواد سوختی و شیمیایی حدود 53.000 دلار می باشد.
درآمد ماهانه یک راننده کامیون چقدر است؟
رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای و معاون وزیر راه و شهرسازیبا بیان اینکه مهمترین چالشی که در حال حاضر در صنعت حمل و نقل وجود دارد غیر واقعی بودن قیمت سوخت است، گفت: پایین بودن قیمت سوخت باعث شده که عملا انگیزه ای برای نوسازی ناوگان در مردم وجود نداشته باشد متاسفانه ما نه برای آلودگی زیست محیطی از کسی جریمه ای میگیریم و نه قیمت سوخت قیمت واقعی است که کسی به طور طبیعی راغب باشد که بخواهد ناوگان خود را به موقع بازسازی کند.
داود کشاورزیان افزود: ضمن آنکه همین پایین بودن قیمت سوخت باعث شده است که قیمت خودرو یا سهم ناوگان در قیمت تمام شده حمل و نقل خیلی زیاد باشد یعنی اگر فردی امروز بخواهد کامیون نو بخرد باید 400 تا 500 میلیون تومان هزینه کند.
وی ادامه داد: همچنین اگر فرد یک کامیون نو را از فرد دیگری اجاره کند ممکن است در ماه 12 تا 13 میلیون تومان درآمد داشته باشد حال آنکه باید 8 تا 9 میلیون تومان آن را بابت اجاره یا قسط خرید یک ناوگان پرداخت کند با 2 تا 3 میلیون تومان باقی مانده قطعا نمی تواند هزینه سوخت، دستمزد راننده، تعمیرات، بیمه و خرید قطعات لازم را تأمین کند
وی اظهار کرد: اگر سوخت واقعی شود درآمد متناسب با آن افزایش پیدا میکند و می تواند به جای 12 تا 13 میلیون تومان، ماهانه 20 میلیون تومان درآمد به دست آورد بعد 8 تا 9 میلیون اجاره یا پرداخت قسط را بهتر میتواند بپردازد.
کلید واژه : راننده کامیون – رانندگی کامیون – راننده کاميون – راننده ماشین سنگین – راننده ماشين سنگين – وظایف راننده کامیون – سختی های کار راننده کامیون – حقوق راننده کامیون – فرصت های شغلی راننده کامیون – مشاغل حمل و نقل – حمل و نقل
برخی از رانندگان کامیون معروف
|
ليدي اليزابت مک گي : اولین راننده کامیون زن دنیا |
|
فرشته بیرانوند : اولین راننده کامیون زن ایرانی |
عنوان شغل: راننده کامیون، ماشین های سنگین و تریلر
کد شغل در اونت : 53-3032.00
unavalble
توضیحات شغل
رانندگی تریلر کشنده یا کامیون هایی با ظرفیت وزن ناخالص برابر یا بیشتر از 12 تن برای حمل و نقل و تحویل کالا، دام، یا محصولات مایع، فله ای، یا بسته بندی شده. ممکن است لازم باشد بار را خالی کند یا از تجهیزات مسیریابی خودکار استفاده نماید. نیازمند گواهینامه رانندگی وسیله نقلیه مربوطه می باشد.دانش ها :حمل و نقل : شامل شناخت اصول و شیوه های مناسب برای جابجا کردن افراد و مواد از طریق هوا، راه آهن، دریا و جاده با در نظر گرفتن هزینه ها و منافع مربوطه می شود.
امنیت و سلامت عمومی : شامل شناخت راهبردها، رویه ها، سیاستها و تجهیزات مناسب جهت ترویج اقدامات امنیتی در سطوح محلی، منطقه ای و ملی به شکلی کارآمد و با هدف حفاظت از افراد، دارایی ها، موسسات و اطلاعات می شود.
مکانیک : شامل شناخت ماشین ها و ابزارها است که نحوه طراحی، استفاده، تعمیر و نگهداری آنها را شامل می شود.
خدمات مشتریان و پرسنل : دانش اصول و فرایندهای خدمت رسانی به مشتریان و پرسنل؛ شامل ارزیابی و سنجش نیاز مشتری، شناخت و بکارگیری استانداردهای کیفیت - در خدمات و ارزیابی رضایت مشتری.
نظارت و مدیریت : شامل دانش کسب و کار و مدیریت اصول مرتبط با برنامه ریزی راهبردی، تخصیص منابع، مدلسازی منابع انسانی، فنون رهبری، تکنیک ها و شیوه های تولید و هماهنگ سازی افراد و منابع است.
مهارت ها :عملیات و کنترل : کنترل عملیات تجهیزات یا سیستم ها.
نظارت بر عملکرد : تحت نظر گرفتن درجه ها، عقربه ها و سایر نشانگرها برای اطمینان از صحبت کارکرد صحیح دستگاه.
داروی و تصمیم سازی : در نظر گرفتن هزینه ها و فواید اقدامات بالقوه برای برگزیدن مناسب ترین آنها
مدیریت زمان : مدیریت زمان خود و دیگران
دیده بانی و پایش : پایش و سنجش کارآیی شخصی، دیگران یا سازمانها برای بهبود یا اتخاذ اقدامات اصلاحی
عیب یابی : تعیین علل خطاها و اشتباهات عملیاتی و تصمیم گیری برای رفع آنها.
توانمندی ها :دقت در کنترل : توانایی تنظیم کنترل کننده های یک ماشین یا یک خودرو به صورت سریع و به دفعات زیاد.
دیدن فواصل دور : توانایی دیدن جزئیات از فواصل دور
هماهنگی چندعضوی : توانایی هماهنگ ساختن دو یا چند عضو بدن با همدیگر (مانند دو بازو، دو پا، یا یک پا با یک بازو)، ضمن نشستن، برخاستن یا لمیدن؛ لزومی به انجام این فعالیت ها در حین حرکت کلّی بدن نیست.
دید نزدیک : توانایی دیدن جزئیات از نزدیک (در چند قدمی)
درک عمق : توانایی تشخیص فاصله ی اشیا و یا تشخیص اینکه در بین چندین شیء کدامیک نزدیکتر و کدامیک دورتر است.
جهت واکنش : جهت واکنش. سرعت انتخابِ جهتِ حرکت در واکنش به دو یا چند پیام مختلف (همچون نور، صوت و تصویر)؛ از جمله سرعت تصمیم گیری صحیح در حرکت دادن دست، پا یا اجزای دیگر بدن
فعالیتهای حرفه :به کار انداختن خودرو، دستگاه های مکانیزه یا تجهیزات : به کار انداختن، به حرکت واداشتن، هدایت یا راندن خودروها یا وسایل مکانیکی، نظیر جرثقیل، خودروهای مسافربری، هواپیماها یا وسایل حمل و نقل دریایی
بازرسی و آزمایش تجهیزات، سازه ها یا مواد : بازرسی و آزمایش تجهیزات، سازه ها یا مواد برای شناسایی علل ایجاد خطاها و نواقص یا اشکالات دیگر
کسب اطلاعات : مشاهده، دریافت یا هر روش دیگر کسب اطلاعات از تمام منابع اطلاعاتی مناسب
انجام فعالیت های جسمی متعارف : انجام آن دسته از فعالیت های فیزیکی که مستلزم استفاده زیاد از بازوها و پاها یا جابجا کردن کامل بدن است. مانند بالا کشیدن، از جا برداشتن، متعادل ساختن و متوقف ساختن اشیاء
ایجاد ارتباط با سرپرست، همقطاران یا زیردستان : تأمین اطلاعات برای زیردستان، همکاران و سرپرستان از طریق تلفن، گزارش ها و فرم های نوشتاری، پست الکترونیکی یا ارتباط فردی
شناسایی اهداف، اقدامات و رویدادها : شناسایی اطلاعات از طریق طبقه بندی، ارزیابی و سنجش، و تشخیص تفاوتها یا تشابهات و نیز تشخیص تغییراتشان در شرایط یا وقایع مختلف
شرح کار :برگشت به بالای صفحه
قرارگرفتن در وسیله نقلیه دربسته یا دستگاه های سربسته : این شغل تا چه حد نیازمند کار در یک خودرو یا وسیله دربسته و سربسته (مانند خودروهای سواری) است؟
حضور در محیط باز و شرایط باز آب و هوایی : این شغل تا چه حد مستلزم حضور در محیط باز با شرایط متفاوت آب و هوایی است؟
تلفن : در شغل تا چه حد باید مکالمات تلفنی صورت بگیرد؟
صرف زمان برای بکارگرفتن دست ها جهت دستکاری، کنترل یا لمس ابزارها یا کنترل کننده ها : این شغل تا چه حد نیازمند استفاده از دست برای دستکاری، کنترل یا لمس ابزارها یا کنترل کننده های دیگر است؟
تناوب یا تکرار تصمیم گیری : تناوب تعداد تصمیم گیری کارکنان که بر افراد، منابع مالی و یا اعتبار و شهرت سازمان تأثیر می گذارد، چقدر است؟
دماهای بسیار بالا یا پایین : شغل تا چه اندازه نیازمند کارکردن در محیط های بسیار گرم (بالاتر از 33 درجه سانتیگراد) یا بسیار سرد (زیر صفر درجه سانتیگراد) است؟
علایق :واقع گرایی : واقعگرایی شغلی در اغلب مواقع شامل فعالیت هایی است که مسائل و راه حل های عملی را دربر می گیرد. این امور غالباً با گیاهان، حیوانات و مواد موجود در جهان واقعی (همچون چوب، ابزارها و ماشین آلات) مرتبط است. اغلب شغل ها مستلزم کار در خارج بوده و کمتر با کارهای کاغذی یا کار در مجاورت دیگران مرتبط هستند.
متعارف : شغل هایی که قاعده مند شده و مستلزم پیروی از روش های جا افتاده و فعالیت های عادی شده هستند؛ سر و کار فرد بیشتر با اطلاعات مفصل و داده های دقیق است تا نظرات شخصی.
پژوهشگرانه : شغل های پژوهشگرانه غالباً شامل کار با ایده ها است و نیازمند تفکر بسیار زیادی است. این شغل ها می تواند شامل جستجوی حقایق و کشف راه حل مسائل به صورت ذهنی باشد
تجاری : شغل های تجاری دربردارنده راه اندازی و اجرای پروژه ها است. و می تواند رهبری و هدایت افراد و تصمیم سازی های متعدد را در بر بگیرد. گاهی اوقات این شغل ها نیازمند مواجهه با ریسک بوده و اغلب با کسب و کار در ارتباط هستند.
اجتماعی : شغل های اجتماعی اغلب شامل کار با مردم، تعامل با آنها و آموزش آنها است. این شغل ها اغلب متضمن کمک و یا خدمات رسانی به دیگران است.
هنری : شغل های هنری به کرّات مستلزم کار با شکل ها، طرح ها و الگو ها است. این شغل ها اغلب نیازمند خودابرازی بوده و کار در آنها مقیّد به قواعد سفت و سخت نیست.
سبک کار :کنترل شخصی : شغل نیازمند حفظ آرامش و خویشتن داری، کنترل خشم و جلوگیری از رفتارهای پرخاشگرانه حتی در شرایط بسیار مشکل است.
استقلال : شغل نیازمند ابداع روش های فردی انجام کارها، هدایت خود توام با نظارت اندک یا صفر و وابستگی به خود برای انجام کارهاست.
صداقت و درستکاری : شغل نیازمند درستکاری و توجه به مسائل اخلاقی است.
توجه به جزئیات : شغل نیازمند داشتن دقت درباره جزئیات و انجام وظایف کاری است.
قابل اعتماد بودن : شغل نیازمند اعتماد، مسئولیت پذیری و عمل به تعهدات است.
تحمل استرس و فشار : شغل نیازمند پذیرش انتقادات و برخورد آرام و موثر در شرایط پراسترس است.
ارزشهای شغل :پشتیبانی : مشاغلی که این ارزش شغلی را برآورده می سازند، مدیریت پشتیبانی که بتواند پشت کارکنان بایستد را ارائه می دهند. نیازهای متناسب با این ارزش شغلی عبارتند از: سیاستهای سازمانی، نظارت بر ارتباطات انسانی و نظارت فنی.
استقلال (به عنوان ارزش) : مشاغلی که این ارزش شغلی را برآورده می سازند، برای کارکنان امکان تصمیم گیری شخصی و کار براساس تمایلاتشان را فراهم می کنند. نیازهای متناسب با این ارزش شامل خلاقیت، پاسخگویی و خودکار بودن است.
شرایط کاری : مشاغلی که این ارزش شغلی را برآورده می سازند، قادرند برای کارکنان امنیت شغلی و شرایط کاری مناسب را به وجود بیاورند. نیازهای متناسب با این ارزش شغلی عبارتند از: فعالیت، حقوق و مزایا، استقلال، امنیت و شرایط کاری
ارتباطات : مشاغلی که این ارزش شغلی را برآورده می سازند، برای کارکنان امکان خدمت رسانی به دیگران و کار با همکاران در یک محیط دوستانه و غیررقابتی را به وجود می آورند. نیازهای متناسب با این ارزش عبارتند از: همکاری، ارزشهای اخلاقی و خدمات اجتماعی.
موفقیت : مشاغلی که این ارزش شغلی را برآورده می سازند، مشاغلی نتیجه گرا هستند که به کارکنان اجازه می دهند از قوی ترین توانمندی هایشان استفاده کرده و از شغل شان احساس رضایت کنند. نیازهای متناسب با این ارزش عبارتند از نیاز به استفاده از توانمندی ها و دستیابی به موفقیت است.
شناخت : مشاغلی که این ارزش شغلی را بر برآورده می سازند، امکان پیشرفت، پتانسیل لازم برای رهبری و اعتبار مناسب را به وجود می آورند. نیازهای متناسب با این ارزش عبارتند از: نیاز به پیشرفت، برخورداری از اختیار، شناخت و موقعیت اجتماعی مناسب.