شغل بیشتر مردم پیرانشهر
صنایع و معادن
صنایع استان آذربایجان غربی در زمینه های مواد معدنی و مواد اولیه موجود دراستان بر پا شده اند. معادن این استان شامل معادن مصالح و سنگ های ساختمانی، گرانیت، تراورتن، نمک آبی، نمک سنگی، میكا، زرنیخ، تالک، خاک نسوز و پوكه معدنی است كه هم اكنون بهره برداری می شوند. هم چنین ذخایری از مواد معدنی سرب, روی, طلا در تكاب، ذغال سنگ در میاندوآب و خاك نسوز در بوكان كشف شده و آماده بهره برداری می شوند. هم چنین اقداماتی جهت شناسایی معادن سیلیس و مواد معدنی فلزی و غیر فلزی در استان صورت گرفته است.
استان آذربایجان غربی یكی از كانون های مهم صنایع دستی ایران است. دراین استان انواع فرش، گلیم، پارچه های دستی و صنایع چوبی تزیینی تولید می شود و علاوه بر آن كارگاه های صابون سازی، شمع سازی و چاقوسازی نیز درسطح استان به كار مشغولند. از میان محصولات یاد شده, بافته های دستی و صنایع چوبی مانند انواع مجسمه های حیوانات، انواع وسایل بازی شطرنج، تخته نرد، جعبه و میز آرایش بانوان و انواع نقاشی روی چرم دارای معروفیت ملی است.
کشاورزی و دام داری
استان آذربایجان غربی یكی از مناطق مستعد كشاورزی در ایران است. با وجود این که این استان تنها 6/2 درصد مساحت ایران را در بر می گیرد، اما اراضی آن بیش از 6 درصد كل اراضی مزروعی كشور را شامل می شود. ویژه گی ها و خصوصیات طبیعی واقلیمی استان بر توان بالقوه كشاورزی منطقه افزوده است. گندم و جو و محصولات باغی چون سیب و انگور از جمله مهم ترین تولیدات كشاورزی استان آذربایجان غربی است.
وجود ایلات و عشایر كه تامین معیشت آن ها در درجه اول از طریق دام داری و در درجه دوم با كشاورزی انجام می گیرد؛ در رونق دام داری استان تأثیر به سزایی داشته است. استان آذربایجان غربی با توجه به وجود مراتع نسبتا خوب خود توانسته نقش مهمی را در دام داری كشور ایفا نماید. دام داری در این منطقه به صورت صنعتی و سنتی رواج دارد و امروزه گرایش به سمت واحد های صنعتی در این استان افزایش چشم گیری داشته است. این استان در زمینه پرورش طیور نیز دارای نقش فعالی است كه این فعالیت نیز به صورت صنعتی و سنتی رواج دارد. هم چنین بیش از 250000 كندوی زنبور عسل که نزدیک به چهار پنجم آن ها مدرن هستند در سطح استان آذربایجان غربی به تولید عسل مشغولند. استان آذربایجان غربی در زمینه پرورش ماهی نیز فعال است و واحدهای متعدد استخر پرورش ماهی دراستان وجود دارد كه به پرورش ماهیان گرم آبی و ماهیان سرد آبی اختصاص یافته اند. علاوه بر پرورش ماهی, صید ماهی نیز از سدهای ارس، مهاباد و سایر سدها، رودخانه ها و آبگیرهای طبیعی استان صورت می گیرد.
وضعیت اقتصادی
١ ـ ١. بازارچه مرزی پیرانشهر با مسافت پنج کیلومتری از خاک عراق ، دارای بازارچه رسمی مرزی به نام حاج عمران می باشد. صادرات و واردات بازرگانی از طریق این بازارچه به عنوان یکی از بزرگترین منبع د رآمد استان و شهرستان می باشد.
٢ ـ ١ . صنایع و معادن پیرانشهر با توجه به موقعیت حغرافیایی و سیاسی تا بحال شاهد رشد چشمگیر تولیدات صنعتی نبوده است . این در حالیست که از لحاظ طبیعی دارای پتانسیل های بیشماری می باشد که با گسترش صنایع توان استفاده و شکوفایی دارند .
پیرانشهر دارای یک کارخانه ی قند می باشد که از طریق وزارت صنایع در ٥ کیلومتری پیرانشهر بر سر راه نقده و در روستای رزگاری ، در سال ١٣٤٧ ه توسط شرکتی بلژیکی احداث شد . این کارخانه طی جهار دهه فعالیت با استفاده از توانمندیهای موجود توسعه بخش های مختلف را شاهد بوده است .
کارخانه قند با دریافت چغندر قند از کشاورزان از آن موادی چون شکر سفید و الکل طبی و تفاله خشک تولید می نماید . کارخانه قند پیرانشهر در سال گذشته با جذب ٣٦٥ هزار تن چغندر قند ، مقام دوم بیشترین چغندر تحویلی را در کشور کسب کرده است .
این کارخانه در بهبود وضعیت معیشتی مردم از طریق بکارگیری تعدادی زیادی کارگر و کارمند در امور اداری و ... و کارگاههایی چون تولید ادوات کشاورزی ، صنایع چوبی و ... نیز در سطح پیرانشهر فعالیت می کنند که تولیدشان محدود است و در سالهای اخیر با توجه به گسترش طرح های صنعتی و حمایت دولت از صاحبان صنایع شهرک صنعتی پیرانشهر روندی رو به رشد را طی می کند . واگذاری ایجاد طرح های جدید تولیدی گامی موثر در جهت بهبود وضعیت اقتصادی مردم و کم رنگ شدن فضا و دید امنیتی حاکم بر مناطق مرزی خصوصا شهرهای محروم استان آ.غ است . بافت قالی ، جاجیم و شال از تولیدات و صنایع دینی عمدتا مردم روستا نشین است که روندی رو به فنا دارد .
٣ ـ ١ . معادن : با در نظر گرفتن طبیعت بکر و دست نخورده ی پیرانشهرو علم به کوهستانی بودن این منطقه و نقش کوهها در بروز معادن سنگ ، پیرانشهر دارای معادن غنی سنگ می باشد . بیش از ٨٠ درصد معادن سنگ های گرانیت آذربایجان غربی در این شهرستان واقع شده اند . این شهر با داشتن ٦٥ معدن گرانیت و تولید سالانه ٣٠٠ هزار تن سنگ گرانیت یکی از قطب های مهم کشور در تولید سنگ گرانیت به شمار می رود .
سنگ های تزئینی معادن پیرانشهر به طور عمده گرانیت رنگی با کیفیت بی نظیر در ایران ، یکی از بزرگترین اقلام صادرات استان را تشکیل می دهد . علاوه بر گرانیت معادن سنگ مرمر نیز به تعداد زیاد وجود دارند . متاسفانه بسیاری از این معادن بعلت هایی چون هزینه گزاف ، امنیت و مشکلات ثبتی بهره برداری نشده اند . معادن سنگ نیز در فراهم آوردن فرصت شغلی و درآمد مناسب سهمی بسزا برای مردم پیرانشهر داشته اند . علاوه بر معادن سنگ عرصه های جنگلی پیرانشهر مزینه ی مناسبی بر ای تولید چوب و الوار می باشند .
٤ ـ ١. کشاورزی : زمین های قابل کشت و دشت های وسیع ، آب نسبتا زیاد و بارور بودن زمین ها باعث شده است که بیشتر مردم شهرستان پیرانشهر در زمینه ی کشاورزی کسب روزی کنند . آب کشاورزی از چشمه ها ، رودخانه ها و چاه تامین می شود . محصولاتی چون گندم ، جو ، چغندر ، قند ، نخود ، آفتابگردان و محصولات باغی چون گردو ، سیب ، توت ، انگور و ... کشت غالب در منطقه می باشند . استفاده از ادوات و ماشین های کشاورزی در کشاورزی این منطقه معمول می باشد . درآمد نسبتا مناسب کشاورزی باعث شده که اغلب مردم آنرا بعنوان شغل اول یا دوم اختیار کنند .
٥ ـ ١ . دامداری : درروستاهای شهرستان دامداری در دو سطح خرد و کلان صورت می گیرد . بیشتر کشاورزان تعدادی دام را برای پرورش یا مصرف خانگی نگه داری می کنند و یا در جاهایی که موقعیت برای کشاورزی مناسب نیست دامداری در درجه اول کاری قرار می گیرد . دامداری دو نوع خانگی و صنعتی دارد . دامداران خانگی اگر صاحب احشام زیادی باشند ییلاق می کنند که اصطلاحا آنرا هه وار می گویند.