شناسایی 30 محوطه پیش از تاریخ و تاریخی در سردشت
باستان شناسان موفق به شناسایی 30 اثر پیش از تاریخ ، تاریخی و اسلامی شدند. آثار پارتی - ساسانی در این شهر تعجب باستان شناسان را برانگیخت.
بیشترین آثار شناسایی شده متعلق به فرهنگ ساسانی است
تازهترین بررسیهای باستانشناسان به شناسایی 30 اثر پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی منجر شد. وفور آثار پارتی _ ساسانی در این شهر تعجب باستانشناسان را برانیگخت
« ابراهیم خرازی »، باستان شناس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آذربایجانغربی در این مورد گفت:
« عملیات بررسی آثار باستانی شهرستان سردشت با هدف شناسایی آثار ناشناخته به شناسایی 30 محوطه و اثر پیش از تاریخ ، هزاره اول ، مانایی ، پارتی ، ساسانی و قرون اولیه اسلامی منجر شد. 15 اثر از این تعداد به دوران ساسانی و اشکانی تعلق دارد و همین باعث تعجب گروه کارشناسی شد.»
وی افزود: « با توجه به وجود تمدن اوراتو و آشور ما انتظار شناسایی آثار مانایی را داشتیم. بنابراین یک بررسی دقیق و مطالعات بسیار برای شناسایی وسعت جغرافیای دولت ساسانی و اشکانی در این محدوده لازم است.»
خرازی گفت: « باتوجه به مرز بودن منطقه سردشت و نبود اطلاع دقیق از آثار این منطقه بررسی ها آغاز شد. این بررسیها به شیوه مراجعه حضوری به روستاها و کسب اطلاعات با همکاری مردم منطقه، تعیین دقیق مختصات جغرافیایی آثار با استفاده از دستگاه GPS ، تهیه شواهد و مدارک سفالی برای تعیین قدمت دقیق منطقه شروع شده است.»
باستانشناسان وجود رودخانه زاب را در این منطقه منشا تمدنهای ناشناخته میدانند.
به اعتقاد خرازی کاوش باستان شناسان نشان از وجود و نزدیکی کشورهای آشور در این منطقه دارد. سارگون در نوشتههای خود از سرزمینهایی یاد میکند که باید در محدوده سردشت قرار داشته باشد. حفاریها تا کنون وجود دولت موصاصیر یا دولت آفتاب را در این منطقه را نشان دادهاست.
نخستین فصل کاوشهای باستانی تپه ربط 2 سال گذشته با احتمال وجود دولت موصاصیر در این تپه انجام و به کشف مواد فرهنگی با ارزشی چون آجرهای لعابدار با تصاویر منقوش به انسان بالدار و شیر بالدار منجر شد.
تمدن « مانایی ها »، یک پادشاهی عظیم در دوران پیش از تاریخ بوده است که بیشتر حوزه شمال غرب ایران را فرا می گرفته است. باستان شناسان در جریان بررسی های خود کشف کردند به احتمال قوی « زیرتو » مهم ترین پایتخت مانایی ها در « قالایچی » بوده است. تاکنون اطلاعی از ویژگی های مردم مانایی و چگونگی زیست آنان به دست نیامده است.
پیش از این باستان شناسان آمریکایی گمان می کردند تپه باستانی « حسنلو » مرکز حکومت ماناها ، پادشاهی بسیار قدرتمند هزاره نخست پیش از میلاد بوده است
برگرفته از تارنمای خبرگذاری میراث فرهنگی