معرفی قطعات الکترونیک
ترانزیستورها
ترانزیستور ها نسل ماقبل آی سی ها بودند که با مزایایی که داشتند امروزه هم مورد استفاده قرار میگیرند! انواع مختلفی از ترانزیستور ها وجود دارد که بازهم کارهای مختلفی را انجام میدهند مثل تقویت! در واقع هرکاری را که آی سی میتواند انجام دهد ترانزیستور ها هم میتوانند با این تفاوت که در مداراتی که با آی سی ساخته میشوند حجم مدار به شدت کوچک میشود. ترانزیستورها هم دو نمونه ساخته شدند نسل قدیم که BJT بودند و نسل جدید که FET هستند. البته امروزه هر دو نسل تولید میشوند.
دیودها
دیود ها هم سال ها قبل ترانزیستورها هستند یعنی ترانزیستور ها در واقع از دیود ها ساخته میشوند.انواع مختلفی هم دارند.کارهایی مختلفی هم انجام میدهند معمولا دانش آموزان دیود را به عنوان یکسو ساز میشناسند دیود ها انواع بسیار متعددی دارند که دیود های نورانی یا LED ها بسیار جذاب هستند که بچه های کوچک بسیار دوست دارند.
سلف ها
سلف یا بوبین یا سلونویید از پیچش یک سری دور از سیم مشخص بر روی یک هسته ساخته میشود امروزه بسیار کم از سلف ها استفاده میشود سلف ها حجیم هستمد و در عین حال گران قیمت از کارهایی که سلف ها انجام میدهند میتوان در ساخت فیلترها ی فرکانسی یاد کرد.
مقاومت ها
مقاومت عنصری از الکترونیک هست که همیشه بوده و هست و به نسبت ارزانتر از همه هست. انواع مختلفی از مقاومت ها وجود دارد که اهم های مختلفی دارند همچنین دارای وات های مختلفی هستند. مقاومت های سیمی قبلا ساخته میشدند امروزه مقاومت های کربنی بیشتر مورد استفاده هستند.
مقاومت ها هم دو نمونه هستن(کلا) مقاومت های ثابت و مقاومت های متغیر.
خازن ها
خازن ها هم به عنوان ذخایر انرژی الکتریکی شاید بتوان گفت در مدارها مورد استفاده قرار میگیرند. خازن ها دارای انواع بسار متعددی هستن اما در کل مثل مقاومت ها به دو مدل ثابت و متغیر ساخته میشوند . خازن های متغیر در مدارات فرکانسی استفاده میشوند و همچنین خازن ها ثابت هم به گونه های مختلف عدسی -سرامیکی و الکترولیتی تقسیم میشوند.
آی-سی ها
آی-سی ها یا همان مدارات مجتمع(اینتگراتد سرکویت) انواع بسیار مختلفی دارند بعضی ها راه انداز بعضی تقویت کنند بعضی آشکارساز و بعضی ها مبدل هستند.
تکنولوژی الکترونیک با سرعتی فراتر از تصور در حال پیشرفت است. آی سی ها را امروزه در صنایع نظامی کاربد بسار بسیار وسیعی داشته و داشته اند. آی سی ها را امروزه به صورت SMD یا ریز هم میسازند
تراشه ها
این قطعات که عناوین مختلفی به آن ها اطلاق می شود، نوع بهینه شده و پیشرفته و مجتمع آی سی های عملیاتی و … اند و در واقع یک مدار کامل شامل صد ها قطعه داخلی و چندین بخش در ساختار داخلی خود اند.البته به این قطعات در اکثر (۹۹.۵%) موارد همان آی سی گفته می شود و مرز مشخصی با آی سی ها ندارند. از این گذشته شما چیزی با نام علمی تراشه در جایی نخواهید دید.
با وجود این که قطعات معرفی شده دسته های اصلی بوده اند، قطعات زیادی هستند که با وجود کاربرد بسیار زیاد جزو هیچ کدام از دسته های بالا محسوب نمی شوند ، مثل کریستال ها، رله ها، تریستور، دیاک و ترایاک، سلف ها و RFC ها، LCDها، سنسور های مختلف (مثل سنسور مونوکسید کربن یا سنسور تشخیص رنگ) و خیلی قطعات دیگر.
ناگفته نماند که این سیستم تقسیم بندی ناقص، معتبرترین و کامل ترین دسته بندی ای است که تا به امروز وجود داشته است.
میکروکنترلرها
میکروکنترلرها که به آن ها آی سی میکرکنترلر یا آی سی میکرو گفته می شود، در واقع یک سیستم کامپیوتر فشرده و بهینه شده و در عین حال ارزان قیمت هستند. این قطعات که از آغاز تولید بعضی نمونه های آن ها در کارخانجات خارجی(مثل Atmel) نیز یکی دو سال بیشتر رد نشده،(مثل سری ATmegaX از میکرو های AVR که در ایران نیز قابل دسترس اند) آخرین اختراعات در دسترس عموم از علم الکترونیک هستند. این قطعات مثل یک رایانه واقعی حافظه داخلی برنامه دارند، حافظه Ram و Rom دارند. امکان برقراری ارتباط با رایانه و یا دیگر تجهیزات و فناوری های نوین نیز از قابلیت های آن هاست و شما با بکار گیری آن ها می توانید هر مدار و دستگاهی که فکرش را بکنید بسازید. از سیستم هشدار نشت گاز CH۴ و دماسنج و ترموستات دیجیتال گرفته، تا تلفن و ضبط صوت و MP۳ Player و …
ترانسفورماتورها
ترانسفورماتور یکی از وسائل بسیار مهم تبدیل کمیاب جریان و ولتاژالکتریکی متناوب است که بر خلاف ماشین های الکتریکی که انرژیالکتریکی ومکانیکی را بهم تبدیل می کند ترانسفورماتور در نوع انرژی تغییری نمی دهد بلکه ولتاژ و جریانی را همان فرکانس ولی متناوب از نظر مقدار تبدیل می نماید یا با بیان دیگرترانسفورماتور یک وسیله الکترومغناطیسی ساکن است که می تواندانرژی جریان متناوبی را از یک مداری به مداری دیگر فقط با حفظ اندازه فرکانس جریان متناوب انتقال دهد.بطوریکه انرژی با ولتاژ پایین را تبدیل به همان انرژی با ولتاژ بالاتر نماید و هم چنین جریان را از مقدار داده شده در یک مدار به جریانی با اندازه ای متفاوت در مدار دیگر تبدیل کند.
رله ها
رله یک کلید ساده الکترو مکانیکی است که از یک آهنربای الکتریکی و یک سری اتصالات تشکیل شده است.رلهها در همه انواع وسایل به صورت پنهان یافت میشوند.در حقیقت ،بعضی از کامپیوترهای اولیه از رلهها برای گیتهای منطقی استتفاده میکردهاند.
کانکتورها
کانکتور یک سوئیچ کنترل کننده ی الکتریکی است که میتواند برای سوئیچینگ در یک مدار نیرو قرار بگیرد، همانند یک رله ی حرارتی به یه درجه بالاتر. یک کانکتور توسط مدارهایی کنترل می شود که از تعداد زیادی مدار کنترل کننده با سطح قدرت پائین تشکیل شده است. کانکتورها دارای شکلهای متفاوت و ویژگی ها با قابلیتهای متفاوتی می باشند.خلاف مدارهای قطع کننده، کانکتورها برای قطع اتصالات مدارها به کار نمی روند. کانکتورها از محدوده ی چند آمپری تا چند هزار آمپری تشکیل شده اند. اندازه ی فیزیکی کانکتورها از کوچکترین آنها که در یک دست جا میگیرد شروع میشود و تا اندازه ی یک حیاط بزرگ . کانکتورها برای کنترل موتورهای الکتریکی، روشنای، گرما، بانک خازن ، اپراتورهای حرارتی و دیگر بارهای الکتریکی، مورد استفاده قرار می گیرد. یک کانکتور از سه قسمت اصلی تشکیل شده است. اتصالاتی در این وسیله وجود دارد که قسمتهایی از کانکتور را با خود حمل می کند که شامل اتصالات برق، اتصالات کمکی، اتصالات چرخشی. کانکتورهای استاندارد شده دارای سه کانکتور اصلی برای مدار تغذیه مصرف کننده (اصلی) و چند کانکتور فرعی برای مدار فرمان است.