جاذبه های گردشگری شهرستان پیرانشهر
جاذبه های گردشگری پیرانشهر
جاذبه های گردشگری پیرانشهر
شهرستان پیرانشهر، واقع دراستان آذربایجانغربی و در فاصله 129 کلیومتری جنوب شهرستان ارومیه مانند سایر شهرهای کشورعزیزمان سرزنده تر از سالهای قبل چهره خود را برای استقبال از جشن باستانی نوروز و مسافران نوروزی آذین بندی کرده است . این شهرستان با دارا بودن جاذبه های فراوان گردشگری یکی از قطبهای گردشگری استان محسوب شده و همه ساله با آغاز فصل بهار شاهد مسافرت جمع کثیری از هموطنان ایرانی به این شهرستان می باشیم .برنامه های دردست مطالعه واجرای این شهرستان مانند سدهای متعدد،تبدیل شدن به مسیر ترانزیت زایران عتبات عالیات عراق وسوریه درکنار ایجاد زیر ساختهای گردشگری درمنطقه درآینده ای نزدیک پیرانشهر راسرآمد شهرهای مسفرپذیر استان خواهد کرد . این خطه از سرزمین پهناور ایران با داشتن مردمانی خون گرم و میهمان نواز و مناطق خوش آب و هوا و بازارچه مرزی مانند نگینی بر انگشتر استان می درخشد . از اهم جاذبه های گردشگری این شهرستان می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1 . جنگلهای سرسبز و خوش آب و هوای پردانان
این جنگلها در 22 کیلومتری جنوب پیرانشهر و بر سر راه جاده پیرانشهر به سردشت واقع گردیده است که جاری بودن رودخانه دایمی و خروشان پردانان که یکی از سرچشمه های اصلی رود زاب کوچک است بر زیبایی آن دوچندان افزوده است.این جنگلها که تا برفهای دایمی کوههای مرزی ایران و عراق امتداد دارند توجه هر طبیعت گردی را به سوی خود جلب میکند
2. سرزمین سنگهای افسانه ای روستای خورنج
شهرستان پیرانشهر دارای روستاهای متعددی است که هریک درصورت توجه بیشتر می تواند به عنوان یک از روستاهای هدف گردشگری قلمداد شود که از آن جمله می توان به روستای دایه شیخی باقبرستانی وسیع ،توده درخت نارون کم نظیر،توده فشرده ووسیع رز زرد اشاره کرد .البته شاخصترین روستای منطقه روستای خورنج می باشد این روستا در 20 کیلومتری شمالشرقی پیرانشهر و بر سر راه پیرانشهر به مهاباد واقع گردیده است . در مجاور این روستا ، منطقه ای پوشیده از سنگهای عظیم الجثه قرار دارد که به طور شگفت انگیزی بر روی هم انباشته شده اند . تو گویی دست معماری توانا این سنگها را این چنین با ظرافت تراش داده تا باغ وحشی سنگی درست کند .
3 . بازارچه کالاهای خارجی پیرانشهر
یکی از مهمترین جاذبه های پیرانشهر این بازارچه است که در امتداد خیابان امام واقع است و بیشتر مسافران هم به نیت بازدید و خرید از آن به این شهر مسافرت می کنند . خرید از بازارچه این شهر به دلیل مرزی بودن و پایین بودن قیمتها و تنوع مارکها بسیار مورد علاقه خانواده ها و گردشگران می باشد .همچنین بازارچه مرزی تمرچین به عنوان یکی از پررونق ترین بازارچه های کشور سهم بالای درترانزیت کالا ومسافر دارد .
4 . منطقه عملیاتی حاج عمران
شهرستان پیرانشهر در طول هشت سال دفاع مقدس ، در خط مقدم جبهه حق علیه باطل شاهد رشادتها و جان فشانیهای جوانان سلحشور این مرز و بوم بوده و یاد و خاطره آنها را برای همیشه گرامی خواهد داشت .در رابطه با این مورد هر ساله کاروانهای زیادی از بسیجیان و عاشفان انقلاب در قالب کاروان راهیان نور از مناطق عملیاتی این شهرستان دیدن کرده و یاد وخاطره شهدا را زنده می کنند .
5 . کوه مرتفع قندیل
علاقه به ورزشهای کوهنوردی و صخره نوردی و اکوتوریسم هر ساله در فصول بهار و تابستان تعداد زیادی از علاقمندان به این ورزشها و تفریحات را به کوههای مرتفع و دره های سرسبز پیرانشهر می کشاند . مناطقی مانند : دوله نی ، بادین آوی ، حاجی برایم ، آوخوارده ، دالاوان ، قلات شای ، کانی زرد ، زیوکه و . . . همه ساله مورد هجوم علاقمندان به طبیعت و کوهنوردان قرار میگیرد .
6 . آبشار خرپاپ
کوهها و جنگلها و دره ها و رودهای منطقه پیرانشهر دست در دست هم داده اند تا با به نقش کشیدن تابلوهایی زیبا و بی بدیل از طبیعت ، تحسین هر بیننده ای را از این نقاش توانا برانگیزند . یکی از این مناظرزیبا و بی نظیر آبشار خروشان و پر آب خرپاپ است که در میان جنگلهای سر سبز پردانان جاری می باشد .
7 . تپه های تاریخی پیرانشهر
رگه های مدنیت و شهر نشینی در ناحیه لاجان ریشه در هزاره های دوم و سوم و حتی پنجم قبل از میلاد دارد و بررسی آثار سفالی و فلزی وپیکرکها وسکه های مکشوفه از وجود تمدنها و فرهنگهای درخشانی چون (اورارتو / زاموا / ماننا / آشور / کوتی / کاسی / هیتی / ماد / هخامنشی/ اشکانی / پارتی / ساسانی ودوره های متنوع اسلامی ) حکایت دارد . شاهد این مدعا تپه هاو محدوده های باستانی واقع در این ناحیه میباشد از جمله تپه جلدیان ( هزاره ق . م ) تپه سه گردان1 ( هزاره ق.م )تپه پسوه ( هزاره 2 ق.م ) تپه شین آباد ( نیمه اول هزاره اول ق.م ) گورستان گورینگان ( عصر برنز و آهن ) تپه ملا سلیمان ( کالکلتیک و عصر برنز1 و 2و آهن و هزاره اول ) داشان قلا ( هزاره 3 و 1 ق . م )و دهها تپه و محدوده دیگر که تا کنون بیش از 250 محدوده تاریخی توسط کارشناسان میراث فرهنگی شهرستان کشف و شناسایی ودر لیست آثار ملی ایران ثبت گردیده است . جلگه لاجان بدلیل دارا بودن آبهای سطحی و زیرزمینی فراوان و رودخانه های دایمی زمینهای حاصلخیز و بهره مندی از نعمت نزولات آسمانی در بهار و پاییز و زمستان و همچنین موقعیت خاص استراتژیک و ارتباطی از گذشته های بسیار دور مورد توجه بوده و محلی مناسب جهت اطراق کاروانهای بزرگ تجاری شرق به غرب بوده است و همین امر در طول سالیان متمادی زمینه ایجاد کاروانسراهای متعدد را فراهم آورده بود به نحوی که از این محل تحت عنوان ( خانه –xane ) به معنای منزلگاه و اقامتگاه نام برده شده است . در این منطقه از قدیم الایام شهرهای بزرگی وجودداشته اند از جمله روستای کنونی پسوه که به کرات در منابع آشوری با نام پارسوا ( تمدنی در جنوب دریاچه ارومیه ) و در منابع اشکانی با نام پراسپه ( پایتخت ماد آتروپاتن ) و در منابع اسلامی با نام پسوه از آن ذکر شده است . اما خود شهر پیرانشهر به لحاظ تاریخی دارای سابقه چندانی نبوده و عمر آن از 50 سال تجاوز نمی کندوتوسعه محدوده شهر براساس گسترش وادغام روستاهای کهنه خانه و شین آباد و زرگتن بعنوان هسته های اولیه شهر درطول نیم قرن اخیر صورت گرفته است که دراین میان سابقه تاریخی تپه شین آباد به هزاره دوم قبل ازمیلاد و محدوده کهنه خانه به هزاره اول قبل از میلاد وتپه زرگتن به دوره پارتی- ساسانی برمی گردد . البته نباید موقعیت استراتژیک و نظامی شهر و همچنین احداث پادگان بزرگ پیرانشهر در سالهای 1327 و 1328 هجری شمسی در فاصله 1 کیلومتری شمال روستای زرگتن و نیز احداث گمرک بازرگانی توسط دولت وقت را بعنوان اصلی ترین عوامل در توسعه روز افزون شهر از نظر دور داشت .
از وقایع مهم دیگر میتوان به تاسیس شهرداری در سال 1339 و ایجاد فرمانداری و مرکزیت شهرستان و نیز افتتاح کارخانه قند در 1348 اشاره کرد . از سال 1349نیز شهرستان و شهر خانه به این مناسبت که افراد ایل کرد ( پیران ) شکل دهنده اولین محلات روستای کهنه خانه و شهر خانه بوده اند به نام پیرانشهر تغییر داده شد
صنایع دستی
در گذشته رشته های متعددی در این منطقه و روستاهای همجوار رایج بوده اند که به مرور زمان و بتدریج و باتوجه به پیدایش زندگی ماشینی و جایگرینی مصنوعات صنعتی ، صنایع دستی در انزوا قرارگرفته است ولی هم اکنون نیز رشته هایی مانند : نساجی سنتی ، قالی بافی ، گلیم بافی ، گیوه دوزی ، پالان دوزی ، خورجین بافی ، بافتنی های سنتی و دستی ، بافتنیهای تزئینی و مصنوعات چوبی در این منطقه رایج است .
ودریک نگاه کلی پیرانشهررااین چنین می توان متصور کرد:
1-وجود حدود 300تپه ومحوطه تاریخی شناسایی و ثبت شده واحتمال دوبرابرشدن این عدد با بررسی بیشتر
2- دومین شهراستان به لحاظ برخورداری ازپوشش جنگلی (بیش از 20هزار هکتار )
3-اولین شهر استان به لحاظ برخورداری ازآبهای سطحی مانند رودخانه وچشمه
4-مرتفع ترین شهراستان با ارتفاع 1800متر ازسطح دریا
5-دارای روستاهای بکر ودیدنی مانند خورنج
6-نزدیک ترین شهر ایران به مرز عراق
7-دارای بازارچه وگمرک رسمی وبازارچه عرضه کالاهای خارجی درداخل شهر
8-دارای کوههای مرتفع ومستعد جهت رونق ورزشهای زمستانی ،کوهنوردی ، صخره نوردی وطبیعت گردی
9-دارای 5 سد بزرگ وکوچک درحال احداث وتصور تبدیل این شهرستان به شبه جزیره ای زیبا درآینده نزدیک
10-تبدیل این شهرستان به قطب شیلات شمال غرب با اتمام سدهای مذکور
11-تبدیل این شهرستان به مرکز اصلی ورزشهای آبی درشمال غرب کشور با اتمام سدهای مذکور
12-پدید آمدن مناطق بسیار زیبای گردشگری درساحل سدهای مذکور
13-تنوع زیست محیطی کم نظیر به لحاظ تنوع گونه های گیاهی وجانوری
14-وجود آثار دفاع مقدس درمنطقه ویکی ازمقصدهای کاروانهای راهیان نور
15-دردست مطالعه بودن اتوبان محمد یار به تمرچین جهت توسعه ترانزیت بار وانتقال مسافر از ایران به عتبات عالیات سوریه وعراق وبرتری محسوس این مسیر نسبت به مسیرهای قبلی
16-دارای چهار منطقه نمونه گردشگری مصوب ریاست جمهوری (آبشار خرپاپ ،سد جلدیان،روستای خورنج وتفرجگاه پردانان)ومناطق متعدد دیگری که شایسته تبدیل به مناطق نمونه گردشگری می باشد .
17-برخوردار ازساختمان اداری ونمایشگاه درحال احداث به عنوان یکی ازمعدود شهرهای استان
18-یکی ازمسافر پذیر ترین شهرهای استان درطول سال به ویژه درایام نوروز وتعطیلات تابستان
19-با توجه به شرایط مناسب گردشگری وورودگردشگران خارجی یکی ازشهرهای مساعد جهت ایجاد بازارچه صنایع دستی
20-یکی از شهرهای مساعد جهت آموزش وترویج صنایع دستی به ویژه رشته هایی مانند نساجی سنتی