شعر انصاف
سعی می کنم
رعایت کنم انصاف را
نمی دانم منصفم یا نه
اما تلاش می کنم
برای رسیدن به انصاف.
حقیقت انکار ناپذیری ست
که تحمل نمود مرا
آن که من دیر دانستم
که دشمن ترین دشمنان است
مرا.
او هم باید انصاف بدهد
که چقدر سخت است
برای من
رسیدن به این حقیقت که سال ها
اورا
دوست پنداشته بودم
با خوی
انشاء
تعریف انصاف
انصاف كه از زيباترين خصلتهای اخلاقی است به معنای عدالتورزی و اجرای قسط و اقرار به حقوق مردم و ادای آنهاست و اين كه هر خیری را برای خود میخواهیم برای ديگران هم بخواهیم و هر زیان و ضرری كه برای خود نمیپسندیم برای ديگران هم نپسندیم.
انصاف از دیدگاه قرآن
برخی از مردم در مقام سخن يا ادای شهادت چنانچه منافع خود يا نزديكان خود را در معرض خطر ببينند به سادگی حاضر نيستند حقیقت را بگويند. از اين رو خداوند در قرآن مجيد میفرمايد: «هنگامی كه سخن میگوييد عدالت را رعايت كنيد حتی اگر در مورد نزديكانتان بوده باشد و به عهد خدا وفا كنيد. اين چيزی است كه خداوند شما را به آن سفارش میكند تا متذكر شويد» و در جای ديگر میفرمايد: «ای كسانی كه ایمان آوردهايد! به طور جدّی در پاسداری از عدالت برخيزيد و برای خدا گواهی دهيد اگر چه (اين گواهی) به زیان خود شما يا پدر و مادر يا نزديكان شما بوده باشد. برای هر كس كه شهادت میدهد چه غنی باشد يا فقیر، خدا سزاوارتر است كه از آنها حمایت كند. بنابراين از هوی و هوس پيروی نكنيد كه از حق منحرف خواهيد شد و اگر حق را تحریف كنيد و يا از اظهار آن اعراض نماييد خداوند به آنچه انجام میدهيد آگاه است.
انصاف از ديدگاه روايات
در روایات نيز سفارش زيادی درباره رعايت انصاف شده است كه به بعضی از آنها اشاره میشود.
از مكارم اخلاق
مردی خدمت رسول خدا(ص) رسيد و گفت: مرا از مكارم اخلاق آگاه كن. پیامبر اكرم(ص) فرمود:
«مكارم اخلاق عبارت است از: عفو كردن كسی كه به تو ستم كرده است. پيوند با كسی كه از تو بريده است. بخشش به كسی كه تو را محروم كرده است. حقگويی گرچه به ضرر خودت باشد.»
از علائم ايمان
پیامبر اكرم(ص) يكی از نشانههای مومن واقعی را انصاف دانسته و میفرماید: «كسی كه با فقیر، همدردی كند و درباره مردم با انصاف باشد مؤمن واقعی است.»
وسيله كسب عزّت
امیر مؤمنان علی(ع) میفرماید: «هر كس با مردم به انصاف رفتار كند خداوند بر عزتش بيفزايد».
بهترين اعمال
امام صادق(ع) میفرماید: « بالاترين اعمال سه چيز است: رعايت انصاف نسبت به مردم تا آنجا كه هر چه برای خود دوست داری برای آنان نيز دوست بداری. مواسات نمودن با برادرت در مال، ياد خدا در هر حال...».
وسيله قرب به خدا
امام صادق(ع) میفرماید: «سه دستهاند كه در روز قیامت از ديگران به رحمت خدا نزديكترند تا از حساب خلق فارغ شود: كسی كه در هنگام خشم، قدرتش او را به ستم كردن به زيردستانش دعوت نكند. كسی كه هنگام قضاوت بين دو نفر به اندازه يك جو به هيچ طرف گرايش پيدا نكند. كسی كه حق را بگويد؛ خواه به ضرر او باشد يا به سود او.»
داستان زن بی انصاف
حکیمی جعبهاى بزرگ پر از مواد غذایى و سکه و طلا را به خانه زنى با چندین بچه قد و نیم قد برد.
زن خانه وقتى بستههاى غذا و پول را دید شروع کرد به بدگویى از همسرش و گفت:
شوهر من آهنگرى بود که از روى بىعقلى دست راست و نصف صورتش را در یک حادثه در کارگاه آهنگرى از دست داد و مدتى بعد از سوختگى علیل و از کار افتاده گوشه خانه افتاد تا درمان شود.
وقتى هنوز مریض و بىحال بود چندین بار در مورد برگشت سر کارش با او صحبت کردم ولى به جاى اینکه دوباره سر کار آهنگرى برود مىگفت که دیگر با این بدنش چنین کارى از او ساخته نیست و تصمیم دارد سراغ کار دیگر برود.
من هم که دیدم او دیگر به درد ما نمىخورد برادرانم را صدا زدم و با کمک آنها او از خانه و دهکده بیرون انداختیم تا لااقل خرج اضافى او را تحمل نکنیم.
با رفتن او ، بقیه هم وقتى فهمیدن وضع ما خراب شده از ما فاصله گرفتند و امروز که شما این بستههاى غذا و پول را برایمان آوردید ما به شدت به آنها نیاز داشتیم.
اى کاش همه انسانها مثل شما جوانمرد و اهل معرفت بودند!
حکیم تبسمى کرد و گفت: حقیقتش من این بستهها را نفرستادم. یک فروشنده دورهگرد امروز صبح به مدرسه ما آمد و از من خواست تا اینها را به شما بدهم و ببینم حالتان خوب هست یا نه!؟ همین!
حکیم این را گفت و از زن خداحافظى کرد تا برود.
در آخرین لحظات ناگهان برگشت و ادامه داد: راستى یادم رفت بگویم که دست راست و نصف صورت این فروشنده دوره گردهم سوخته بود…