روش دفع وخارج کردن حشره زنده از گوش و بینی-
گاهی اتفاق می افتد که در طول گردشهای محیطی برای طبیعت گردان، یا استراحتهای شبانه، حشره ای درون گوش فرو رود. شاید این مساله به ندرت اتفاق بیفتد اما شایعترین حالت آن هنگامی است که فرد در محیطی که حشرات زیادی وجود دارند بر روی سطح زمین بخوابد و یا جریان باد حشره ریزی را به درون گوش هدایت کند.
زمانیکه حشره زنده وارد گوش شود، از آنجایی که حرکت میکند صدای بسیار شدیدی در گوش ایجاد می شود که شدت آن برای انسان به راحتی قابل تحمل و چشم پوشی نیست.
هرچند برای جلوگیری از این اتفاق می بایست در زمان خوابیدن در فضاهای باز حتی المقدور سوراخهای گوش را با گوشبند یا حداقل یک تکه پنبه پوشاند(باید پنبه رابه نحوی در آستانه گوش قرار داد که پرزهای پنبه پس از در آوردن پنبه از گوش، در گوش باقی نماند) و در زمان مواجهه با محیطهای پر حشره ، گوشها را نیز با کلاه یا سربند پوشاند ولیکن دانستن نحوه خروج یک حشره زنده ازگوش در شرایط بحرانی برای هر طبیعت گردی برای داشتن آمادگی در اصلاح وضعیتهای احتمالی، ضروری به نظر می رسد.
با وجود اینکه در شرایط عادی، پس از انجام اقدامات اولیه و اورژانسی، امر به مراجعه به پزشک و عدم دستکاری گوش تاکید می شود ولی در شرایط بحرانی و عدم دسترسی به مراکز درمانی اقدامات زیر می تواند برای بهبودی افراد یا طبیعت گردان، یاری دهنده باشد:
اگر حشراتی مانند پشه یا سوسک ریز یا مگس وارد گوش شده فورا سه الی پنج قطره الکل سفید در گوش ریخته و کمی صبر می کنید که حشره در گوش بمیرد.
بعد گوش را کمی کج می کنیم یا تکان می دهیم تا حشره ازدیواره گوش جدا و به سمت بیرون هدایت شود.
برای بیرون آوردن حشره مرده از گوش، کمی آب ولرم ( دمای 37 درجه؛ برابر با دمای بدن انسان) در گوش ریخته و گوش با آب ولرم شستشو داده می شود. البته اگر امکان دسترسی سریع به مراکز درمانی وجود دارد، می بایست برای شستشو و عدم آسیب احتمالی به گوش به پزشک و متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرد.
اگر الکل سفید در دسترس نبود، با استفاده از10 تا 15قطره روغن گیاهی مناسب نظیر روغن زیتون، روغن بادام و یا روغن بنفشه و یا درنهایت با استفاده از آب ولرم، گوش را با ملایمت شستشو دهید و با انباشتگی گوش از روغن یا آب،صبر کنید تا حشره به بیرون شناور شود. تا زمانی که حرکتی از حشره احساس شود باید این عمل را ادامه داد. در استفاده از آب ولرم برای دفع حشرات و اجسام از گوش امکان باد کردن اجسام ی نظیر غلات در آب، و همچنین تداوم درد گوش در اثر باقی ماندن آب در گوش را در نظر داشته باشید.
همچنین حشرات گیر افتاده در گوش را هرگز با با سیم و سوزن از گوش خارج نکنید! متوجه آسیبهای قطعی این عمل باشید و در صورت عدم خروج حشره با روشهای توصیه شده بالا، انجام ایمن کار را با استفاده از پنس مخصوص بر عهده پزشک بگذارید. چرا که در صورت استفاده از ابزار ممکن است آسیب جدی به گوش وارد کنید. از طرفی از آنجا که بدن حشرات بندبند است، به خاطر این عمل ممکن است قسمتی از بدن آنها جدا شده و همچنان درگوش باقی بماند.
در مورد مواجهه با حشرات گزنده، شرایط تا حدی فرق می کند؛ اگر حشرهای گزنده از جمله عقرب و هزار پا وارد گوش فردی شد باید در ابتدا فرد را به آرامش دعوت و از هر گونه تحریک توسط وسایل نوک تیز و گوش پاک کن خودداری کرد.
بعضی در شرایط اورژانسی، استفاده از نور برای خارج شدن حشرات گزنده از داخل گوش را راهکاری مناسب دانسته اند.
چرا که حشرات گزنده معمولا به نور واکنش نشان میدهند و با تاباندن نور ، حشره به سمت بیرون حرکت میکند. این کار را می توان به سادگی با استفاده از یک چراغ قوه کوچک انجام داد. در ضمن، باید از تحریک حشره توسط گوش پاک کن و یا هر ابزار دیگری خودداری کرد؛ چرا که در اینصورت حشره به سمت داخل گوش می خزد و
فرد را در این حالت نیش بزند، که در اینصورت به علت نزدیکی گوش با مغز میانی فرد
در معرض خطر مرگ قرار می گیرد.
می دانیم که حشراتی مانند عقرب در مناطق گرمسیری زندگی میکنند بنابر این می توانیم با قرار دادن کمپرس یخ بر روی دهانه گوش، عقرب را دچار بی حسی نماییم تا به سمت گرما و بیرون حرکت می کند. گوشی که در داخل آن حشره وارد شده باید سر را به آن سمت چرخاند و بعد از انجام این امور فرد را به مراکز درمانی رساند.
کمک به بهبود درد گوش با راهکارهای طبیعی و بدون استفاده از مسکن و در شرایط عدم امکان دسترسی به پزشک:
برای رفع درد و عفونت احتمالی گوش نیز در اثر مواجهه با باد و طوفان و غبار در صحرا و یاد باد گرفتگی می توانید از قطره های گیاهی نظیر روغن بادام تلخ، یا روغن بنفشه خالص استفاده کنید و با ریختن سه تا پنج قطره روغن گیاهی در گوش، تا رسیدن به مرکز خدمات پزشکی، درد گوش را بهبود بخشیده و غبار و چرک را از گوش خود دفع کنید. روغن بنفشه خالص ، ضمن التیام التهاب گوش، باعث جداشدن چرک و غبار از جداره گوش و انتقال آن به بیرون می شود و روغن بادام تلخ، در صورت خالص و مرغوب بودن، علاوه بر جداکردن چرک و غبار از جداره گوش، طبق قانون ابن سینا موجب تقویت شنوایی می شود.
در صورت درد ناشی از عفونت گوش در شرایط بحرانی نظیر سفر و عدم امکان دسترسی به موقع به مراکز درمانی، می توان از روغن بنفشه خالص که قبل از سفر امکان تهیه آن از داروخانه ها وجود دارد، استفاده کرد. روغن بنفشه خالص برای بهبود عفونت گوش داخلیست که در اینصورت سه تا پنج قطره روغن بنفشه خالص در گوش ریخته و پس از تکان دادن گوش و جاگیری روغن در گوش، آن را گرم نگه داشته بر روی همان گوش بخوابد. عفونت ها از گوش بیرون می آیند و درد و التهاب گوش بهبود می یابد.
برای گرم کردن گوش دردناک و بهبود درد آن به جای مصرف مسکن، در زمانی که دسترسی به روغن بنفشه خالص نیست، می توان از دو یا سه قطره روغن زیتون کمی گرم شده استفاده کرد و سپس کیسه آب گرم یا یک حوله گرم یا یک تخم مرغ آب پز شده و پوست کن شده گرم را روی گوش گذاشت و به بهبود درد گوش بدون استفاده از مسکن کمک کرد. علی رغم همه ی این تمهیدات برای کشف دلیل درد گوش و رفع علت ها در اولین فرصت می بایست به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمود.
در شرایط طبیعی و امکان مراجعه به پزشکان متخصص، از هر گونه خوددرمانی بدون دانستن دلیل اصلی گوش درد و توسل به حدس و گمان، خودداری کنید. چراکه معالجه خودسرانه درد گوش بدون پی بردن به علت اصلی آن می تواند عواقب وخیمی را در از بین رفتن داءمی قوای شنوایی، برای فرد به دنبال داشته باشد.